Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11422/12261
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Cavalcanti, Marcos do Couto Bezerra | - |
dc.contributor.author | Goeb, Andrea Pereira | - |
dc.date.accessioned | 2020-05-16T13:20:42Z | - |
dc.date.available | 2023-12-21T03:07:06Z | - |
dc.date.issued | 2018-06 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11422/12261 | - |
dc.description.abstract | The objective of this research was to identify and to analyze corporative learning systems adopted by Brazilian franchising companies to find structural elements that result in corporative learning success and/or opportunities to improve it. The methods used were: identification of the Brazilian Franchise Association (ABF) recommendations related to learning systems in franchising companies; case study of a corporative university implemented in a franchising company; systematic review to find papers, theses and dissertation related to learning systems adopted by franchising companies and; a survey with franchisees and franchisors. The main results were related to: i. Profile of franchisees and their development needs; ii. Objectives of learning programs that can offer support to business strategies; iii. Concerned public, where little engagement and participation of diverse stakeholders were identified; iv. Subjects, which shows that franchisees display interest in management, innovation and development while franchisors provide knowledge related to operational subjects and franchising structure; v. Methodologies, with predominance of the formal and on-site methods, although franchisees affirm the necessity of the blended method and distance learning; vi. Presence of organizational structure related to corporative leaning systems; vii. low use of methodologies that allow the evaluation of training results; viii. Partial involvement of franchisees in the definition of corporate education systems, and; xix. punctual offer of educational actions, aligned with the objectives of the franchisors and the needs of the franchisees. | pt_BR |
dc.language | por | pt_BR |
dc.publisher | Universidade Federal do Rio de Janeiro | pt_BR |
dc.rights | Acesso Aberto | pt_BR |
dc.subject | Educação corporativa | pt_BR |
dc.subject | Sistema de franquias | pt_BR |
dc.title | Avaliação das práticas de educação corporativa em franquias brasileiras | pt_BR |
dc.type | Dissertação | pt_BR |
dc.contributor.advisorLattes | http://lattes.cnpq.br/3565629573688410 | pt_BR |
dc.contributor.authorLattes | http://lattes.cnpq.br/7614806611612894 | pt_BR |
dc.contributor.referee1 | Silva, Édison Renato Pereira da | - |
dc.contributor.referee2 | Farias Filho, Jose Rodrigues | - |
dc.description.resumo | O objetivo desta pesquisa foi identificar e analisar os sistemas de educação corporativa adotados por franquias brasileiras, localizando elementos estruturais que respondem pelo sucesso de sistemas de educação corporativa ou por necessidades de melhoria. Para este estudo foram utilizados diferentes métodos: identificação das orientações da Associação Brasileira de Franchising (ABF) sobre sistemas educativos em franquias; estudo de caso de uma universidade corporativa; realização de uma revisão sistemática com busca de artigos, teses e dissertações referentes a educação corporativa em franchising; pesquisa online com franqueados e franqueadores. Os resultados obtidos se referiam principalmente a: i. perfil dos franqueados e suas necessidades de desenvolvimento; ii. objetivos dos programas educativos voltados às estratégias do negócio; iii. públicos envolvidos, onde foi identificado baixo envolvimento e participação de múltiplos stakeholders; iv. conteúdos trabalhados, mostrando que franqueados apresentam interesse em conteúdos gerenciais e relativos a inovação e desenvolvimento, enquanto franqueadores oferecem soluções com conteúdos operacionais e sobre estruturação das franquias; v. uso predominante de metodologias formais e presenciais, embora os franqueados indiquem a necessidade do uso dos formatos blended e à distância; vi. existência de estrutura organizacional dedicada à educação corporativa; vii. baixa utilização de metodologias que propiciem a avaliação dos resultados dos treinamentos; viii. envolvimento parcial dos franqueados na definição dos sistemas de educação corporativa e; xix. oferta pontual de ações educativas, alinhadas aos objetivos dos franqueadores e necessidades dos franqueados. | pt_BR |
dc.publisher.country | Brasil | pt_BR |
dc.publisher.department | Instituto Alberto Luiz Coimbra de Pós-Graduação e Pesquisa de Engenharia | pt_BR |
dc.publisher.program | Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Produção | pt_BR |
dc.publisher.initials | UFRJ | pt_BR |
dc.subject.cnpq | CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA DE PRODUCAO | pt_BR |
dc.embargo.terms | aberto | pt_BR |
Appears in Collections: | Engenharia de Produção |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
AndreaPereiraGoeb-min.pdf | 900.11 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.