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dc.contributor.advisorPereira Junior, Amaro Olimpio-
dc.contributor.authorBellezoni, Rodrigo Augusto-
dc.date.accessioned2020-06-08T22:13:01Z-
dc.date.available2023-12-21T03:07:13Z-
dc.date.issued2018-05-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11422/12473-
dc.description.abstractConcerns about impacts of biomass growth for biofuel production emphasize the importance of planning energy crops expansion considering water, energy and land resources, as well as greenhouse gas emissions (GHG). This study analyses the impacts of first-generation sugarcane ethanol expansion in the Paranaíba basin (Goiás State), focusing on how future demand for ethanol could affect socio-economic, energy and environmental indicators in the region. An economic-ecological Input-Output (IO) framework was applied to develop a water-energy-food nexus (WEFN) analysis on ethanol production. Results show that sugarcane expansion would apparently cause little significant impacts on land and water availability in the Paranaíba basin, when analysing only the direct impacts of this expansion in the region. The WEFN analysis is a valuable tool on guiding the sustainable management of natural resources considering water, energy, land use and GHG emissions as goals to the same policy. In particular, the hybrid extended IO-WEFN framework is useful to design effective biofuel policies, collectively addressing impacts on environmental, social and economic spheres, in a local or broader context.pt_BR
dc.languageengpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal do Rio de Janeiropt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectEtanol de canapt_BR
dc.subjectEntrada-Sada.pt_BR
dc.titleWater-energy-food nexus of sugarcane ethanol production in the state of Goiás, Brazil : an analysis with regional input-output matrixpt_BR
dc.typeTesept_BR
dc.contributor.advisorLatteshttp://lattes.cnpq.br/2040156874891038pt_BR
dc.contributor.authorLatteshttp://lattes.cnpq.br/9011595993985124pt_BR
dc.contributor.advisorCo1Freitas, Marcos Aurélio Vasconcelos de-
dc.contributor.referee1Sharma, Deepak-
dc.contributor.referee2Villela, Alberto Arruda-
dc.contributor.referee3Young, Carlos Eduardo Frickmann-
dc.description.resumoO crescimento da produção de biocombustíveis enfatiza a importância do planejamento na expansão de culturas energéticas, considerando os recursos água, energia e terra, além de emissões de gases do efeito estufa (GEE). O presente estudo analisa os impactos da expansão do etanol de cana-de-açúcar na bacia do Paranaíba (estado de Goiás), visando entender se a demanda futura por etanol pode afetar indicadores socioeconômicos, ambientais e energéticos na região. Um modelo econômico-ecológico de Insumo-Produto (IP) foi aplicado para avaliar o nexo águaenergia-alimentos (NAEA) na produção de etanol. Resultados mostram que a expansão da cana-de-açúcar aparentemente causaria um impacto pouco significativo na disponibilidade de água e terras na bacia do Paranaíba, quando considerados apenas os efeitos diretos dessa expansão na região. A análise do NAEA é uma ferramenta valiosa para orientar a gestão sustentável de recursos naturais, considerando uso da água, terra e energia e emissões de GEE como metas de uma mesma política. Portanto, a abordagem híbrida NAEA-IP é útil no desenvolvimento de políticas para biocombustíveis, por coletivamente abordar impactos ambientais, sociais e econômicos, em um contexto local ou mais amplo.pt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentInstituto Alberto Luiz Coimbra de Pós-Graduação e Pesquisa de Engenhariapt_BR
dc.publisher.programPrograma de Pós-Graduação em Planejamento Energéticopt_BR
dc.publisher.initialsUFRJpt_BR
dc.subject.cnpqCNPQ::ENGENHARIASpt_BR
dc.embargo.termsabertopt_BR
Appears in Collections:Planejamento Energético

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