Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11422/2728
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorPaiva, Melquíades Pinto-
dc.contributor.authorGesteira, Tereza Cristina Vasconcelos-
dc.date.accessioned2017-08-19T01:02:42Z-
dc.date.available2023-12-21T03:02:49Z-
dc.date.issued1978-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11422/2728-
dc.description.abstractStudy on fishing productivity of some reservoirs in the area of droughts of northeast region of Brazil, correlated with the influence of number of occurences of carnivorous fishes within the same. The data used are provided by the samples of fish production, from twenty reservoirs of the referred area, related with the period from 1967 to 1976. Such catches have been distributed into five groups, formed by the combinations of the presence of one to five carnivorous species. ln the course of the analysis, we have observed the action exerted through the irregularity of pluviometric precipitations, the accomplishment of fish stocking, intensity of fishing effort and number of carnivorous occurences, which factors cause great variation in fish productivity. The group of reservoirs with two species of carnivorous fishes revealed itself to be the most productive, reaching the highest values in weight (99.7 kg/ha/year) and in cruzeiros (Cr$ 395,84/ha/year). The lower values of fish productivity, in both cases, have corresponded to the group of reservoirs with only one species of carnivorous fish. Thus, we come to the conclusion that only one species of carnivorous fish is insufficient to maintain the biological balance in greater areas and that the correct combination of two of these species composes the ideal number. We have still verified that the relative participation of non carnivorous species, in the total prodution, is inversely proportional to the number of carnivorous present in each group of reservoirs. Taking into account the main items of the food consumed by the species that occur within the studied reservoirs, we were able to classify them into the following categories: herbivorous – Congo tilapia; planktophagous Nile tilapia; mudfeeders – beiru and common curimatã; insectivorous – sardine; onivorous – apaiari, shrimps, cangati, common piau; primary carnivorous – pescadas, traíra and tucunarés; secondary carnivorous – piranhas and pirarucu. During the period under study the primary carnivorous have predominated in all groups of reservoirs, presenting the greater average values of relative frequency, while the herbivorous and planktophagous have reach the lowest values.en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal do Rio de Janeiropt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectPescapt_BR
dc.subjectPeixespt_BR
dc.subjectBrasil, Nordestept_BR
dc.titleAspectos biológicos ligados à produtividade da pesca nos açudes públicos da área do "Polígono das Secas" - nordeste do Brasilpt_BR
dc.typeDissertaçãopt_BR
dc.contributor.advisorLatteshttp://lattes.cnpq.br/3846181630045007pt_BR
dc.contributor.authorLatteshttp://lattes.cnpq.br/3032794408151920pt_BR
dc.description.resumoEstudo de pesca em alguns açudes da área do "Polígono das Secas" Região Nordeste do Brasil, correlacionada com a influência do número de ocorrência de peixes carnívoros nos mesmos. Os dados utilizados são provenientes de amostragens da produção de pescado, em vinte açudes da referida área, relativos ao período de 1967 a 1976. Estes açudes foram distribuídos em cinco grupos, formados pelas combinações da presença de um a cinco espécies carnívoras. No decorrer das análises, observamos a ação exercida pela irregularidade das precipitações pluviométricas, efetivação de peixamentos, intensidade do esforço da pesca e número de ocorrência de carnívoros, fatores esses que causam grande variação na produtividade de pesca. O grupo de açudes com duas espécies de peixes carnívoros mostrou-se o mais produtivo, alcançando os maiores valores em peso (99,7 kg/ha/ano) e em cruzeiros (Cr$ 395,84/ha/ano). Os menores valores da produtividade de pesca, em ambos os casos, corresponderam ao grupo de açudes com apenas uma espécie de peixe carnívoro. Conclui-se, portanto, que apenas uma espécie de peixe carnívoro é insuficiente para manter o equilíbrio biológico em áreas maiores, e que a combinação de duas dessas espécies compõe o número ideal. Verificamos, ainda, que a participação relativa das espécies não carnívoras, na produção total, é inversamente proporcional ao número de carnívoros presentes em cada grupo de açudes. Levando em consideração os itens principais dos alimentos consumidos pelas espécies que ocorrem nos açudes considerados, foi-nos possível classificá-las nas seguintes categorias: I - herbívoras = tilápia do Congo; II – planctófagas = tilápia do Nilo; III - iliófagas = beiru e curumatã comum; IV - insetívoras = sardinha; V - onívoras = apaiari, camarões, cangati , piau comum; VI - carnívoras primárias = pescadas, traíra e tucunarés; VII carnívoras secundárias = piranhas e pirarucu. Durante o período em estudos, os carnívoros primários predominaram em todos os grupos de açudes, apresentando os maiores valores médios de frequência relativa, enquanto que os herbívoros e planctófagos alcançaram valores mais baixos.pt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentMuseu Nacionalpt_BR
dc.publisher.programPrograma de Pós-Graduação em Ciências Biológicas (Zoologia)pt_BR
dc.publisher.initialsUFRJpt_BR
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS BIOLOGICAS::ZOOLOGIA::ZOOLOGIA APLICADA::CONTROLE POPULACIONAL DE ANIMAISpt_BR
dc.embargo.termsabertopt_BR
Appears in Collections:Zoologia

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
200811.pdf7.68 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.