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Type: Artigo
Title: Isolation, fractionation and anticoagulant activity of a sulfated galactan extracted from the green algae Penicillus capitatus
Other Titles: Isolamento, fracionamento e atividade anticoagulante da galactana sulfatada extraída da alga verde Penicillus capitatus
Author(s)/Inventor(s): Moreira, Thamyris Almeida
Costa, Bianca Barros da
Celestino, Regina Célia Alves
Faria, Caroline Nogueira
Gianelli, Jéssica Lopes D’ Dego
Santos, Gustavo Ramalho Cardoso dos
Glauser, Bianca Fernandes
Soares, Angélica Ribeiro
Mourão, Paulo Antonio de Souza
Rodrigues, Carlos Rangel
Cinelli, Leonardo Paes
Abstract: As algas marinhas são fontes naturais de macromoléculas conhecidas como polissacarídeos sulfatados. Esta classe de compostos atraiu o interesse das Ciências Farmacêuticas devido às suas propriedades farmacológicas como anticoagulante, antiplaquetária e antitrombótica. Portanto, este estudo tem como objetivo avaliar o potencial anticoagulante de polissacarídeos sulfatados extraídos de algas de Penicillus capitatus. Os polissacarídeos sulfatados extraídos foram purificados, parcialmente caracterizados e sua atividade anticoagulante foi avaliada. O processo de extração seguido pela precipitação com etanol resultou em cinco frações. Entre as frações analisadas, F44 foi a maior concentração de polissacarídeos sulfatados. Após a purificação, as frações F23 e F44 mostraram atividade anticoagulante in vitro em um teste de tempo de tromboplastina parcialmente ativada e tempo de protrombina. Seu mecanismo preferencial é baseado nas interações entre trombina e fator Xa. Estudos adicionais sobre a estrutura farmacológica são necessários para testar a viabilidade do uso como agente terapêutico.
Abstract: Marine algae are natural sources of macromolecules known as sulfated polysaccharides. This class of compounds has attracted the interest of Pharmaceutical Sciences due to its pharmacological anticoagulant, antiplatelet and antithrombotic properties. Therefore, this study evaluated the anticoagulant potential of sulfated polysaccharides extracted from the algae Penicillus capitatus. The extracted sulfated polysaccharides were purified, partially characterized and their anticoagulant activity was evaluated. The extraction process followed by ethanol precipitation resulted in five fractions. Among the analyzed fractions, F44 contained highest concentration of sulfated polysaccharides. After the purified fraction F23, F44 displayed in vitro anticoagulant activity in a time testing for activated partial thromboplastin time and prothrombin time. The preferential mechanism effect was based on interactions between thrombin and factor Xa. Additional studies on structure pharmacological are required to test the viability of the use of sulfated polysaccharides as therapeutic agents.
Keywords: Polissacarídeos
Alga marinha
Anticoagulantes
Polysaccharides
Seaweed
Anticoagulants
Subject CNPq: CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::FARMACIA::FARMACOTECNIA
Production unit: Instituto de Biodiversidade e Sustentabilidade
Faculdade de Farmácia
Instituto de Ciências Farmaceuticas
Publisher: Universidade Federal de Santa Maria
In: Ciência Rural
Volume: 51
Issue: 8
Issue Date: 2-Jun-2021
DOI: 10.1590/0103-8478cr20200138
Publisher country: Brasil
Language: eng
Right access: Acesso Aberto
ISSN: 1678-4596
Citation: MOREIRA, Thamyris Almeida; COSTA, Bianca Barros da; CELESTINO, Regina Célia Alves; FARIA, Caroline Nogueira; GIANELLI, Jéssica Lopes D’ Dego; SANTOS, Gustavo Ramalho Cardoso dos; GLAUSER, Bianca Fernandes; SOARES, Angélica Ribeiro; MOURÃO, Paulo Antonio de Souza; RODRIGUES, Carlos Rangel; CINELLI, Leonardo Paes. Isolation, fractionation and anticoagulant activity of a sulfated galactan extracted from the green algae Penicillus capitatus. Ciência Rural, v. 51, n. 8, jun. 2021.
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