Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11422/11006
Type: | Dissertação |
Title: | Informação normativa legal para o setor industrial de alimentos: fatores intervenientes na sua geração |
Author(s)/Inventor(s): | Martins, Rilda Antônia Chacon |
Advisor: | Pereira, Maria de Nazaré Freitas |
Abstract: | As inúmeras notícias nos jornais a respeito de produtos contaminados ou impróprios para consumo lançados no mercado motivaram o estudo sobre o uso de normas e de legislação específica no setor de alimentos. A ausência a estudos semelhantes em que se pautar levou a uma realização parcial, apoiada por informação do noticiário diário e obtida através de entrevistas com representantes de órgãos normativos, fiscalizadores, de defesa do consumidor, de laboratórios de análise de alimentos e do setor produtivo. O estudo, de natureza exploratória e qualitativa, evidenciou ausência de normas, legislação desatualizada, conflitos de competência entre órgãos. Se o uso de normas não pode ser comprovado, por sua inexistência, buscou-se compreender os fatores intervenientes na geração de normas, que podem ser classificados em: institucionais / organizacionais, culturais, políticos e econômicos. Para os pesquisadores da Ciência da Informação praticada em países de industrialização tardia, não basta a preocupação com o uso de informação. No caso do setor produtivo, cujas necessidades de informação são particulares e determinadas pelos fatores identificados, e imperioso ocupar-se do estagio de geração do conhecimento / informação e ampliar a base de conhecimento em seus aspectos sociais e não apenas instrumentais. |
Abstract: | Insistent news in dialy newspapers on contaminated food products gave origin to the present study on the use of standards and regulations in that industrial sector. The inexistence of preceeding similar studies led to a partial development of research, since information was originated only from newspapers and interviews with representatives from standardization and food inspection organizations, food industry, consumer associations and laboratory or food analysis. It is an exploratory qualitative study. It was found that standards do not regulate the sector and relevant legislation is outdate. Besides that, there are conflicts of competence among Government departments. Due to the impossibility of proving the use of standards, since they do not exist, it was decided to further the investigation to understand factors that interfered in the production of standards. These factors are of institutional/organizational, cultural, political and economical nature. For information scientists the study revealed in countries lately industrialized it is not sufficient to investigate information use. In industrial sector, where information needs are very specific and determined by the above factors, it is fundamental to study and understand the stage of knowledge/information generation to widen the subject field in its social rather than instrumental aspects. |
Keywords: | Indústria alimentícia Defesa do consumidor Normas |
Subject CNPq: | CNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::CIENCIA DA INFORMACAO::TEORIA DA INFORMACAO |
Program: | Programa de Pós-Graduação em Ciência da Informação |
Production unit: | Escola de Comunicação |
Publisher: | Universidade Federal do Rio de Janeiro Instituto Brasileiro de Informação em Ciência e Tecnologia |
Issue Date: | 1992 |
Publisher country: | Brasil |
Language: | por |
Right access: | Acesso Aberto |
Appears in Collections: | Ciência da Informação |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
276768.pdf | 4.52 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.