Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11422/11006
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dc.contributor.advisorPereira, Maria de Nazaré Freitas-
dc.contributor.authorMartins, Rilda Antônia Chacon-
dc.date.accessioned2020-01-09T18:36:46Z-
dc.date.available2020-01-11T03:00:25Z-
dc.date.issued1992-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11422/11006-
dc.description.abstractInsistent news in dialy newspapers on contaminated food products gave origin to the present study on the use of standards and regulations in that industrial sector. The inexistence of preceeding similar studies led to a partial development of research, since information was originated only from newspapers and interviews with representatives from standardization and food inspection organizations, food industry, consumer associations and laboratory or food analysis. It is an exploratory qualitative study. It was found that standards do not regulate the sector and relevant legislation is outdate. Besides that, there are conflicts of competence among Government departments. Due to the impossibility of proving the use of standards, since they do not exist, it was decided to further the investigation to understand factors that interfered in the production of standards. These factors are of institutional/organizational, cultural, political and economical nature. For information scientists the study revealed in countries lately industrialized it is not sufficient to investigate information use. In industrial sector, where information needs are very specific and determined by the above factors, it is fundamental to study and understand the stage of knowledge/information generation to widen the subject field in its social rather than instrumental aspects.pt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal do Rio de Janeiropt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectIndústria alimentíciapt_BR
dc.subjectDefesa do consumidorpt_BR
dc.subjectNormaspt_BR
dc.titleInformação normativa legal para o setor industrial de alimentos: fatores intervenientes na sua geraçãopt_BR
dc.typeDissertaçãopt_BR
dc.contributor.advisorLatteshttp://lattes.cnpq.br/0817031652271267pt_BR
dc.contributor.authorLatteshttp://lattes.cnpq.br/4911449150356738pt_BR
dc.contributor.referee1Gomes , Hagar Espanha-
dc.contributor.referee1Latteshttp://lattes.cnpq.br/9943296027300097pt_BR
dc.description.resumoAs inúmeras noticias nos jornais a respeito de produtos contaminados ou impróprios para consumo lançados no mercado motivaram o estudo sobre o uso de normas e de legislação especifica no setor de alimentos . A ausência a estudos semelhantes em que se pautar levou a uma realização parcial, apoiada por informação do noticiário diário e obtida através de entrevistas com representantes de órgãos normativos, fiscalizadores, de defesa do consumidor, de laboratórios de analise de alimentos e do setor produtivo. O estudo, de natureza exploratória e qualitativa, evidenciou ausência de normas, legislação desatualizada, conflitos de competência entre órgãos. Se o uso de normas não pode ser comprovado, por sua inexistência, buscou-se compreender os fatores intervenientes na geração de normas, que podem ser classificados em: institucionais / organizacionais, culturais, políticos e econômicos. Para os pesquisadores da Ciência da Informação praticada em países de industrialização tardia, não basta a preocupação com o uso de informação. No caso do setor produtivo, cujas necessidades de informação são particulares e determinadas pelos fatores identificados, e imperioso ocupar-se do estagio de geração do conhecimento / informação e ampliar a base de conhecimento em seus aspectos sociais e não apenas instrumentaispt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentEscola de Comunicaçãopt_BR
dc.publisher.programPós-Graduação em Ciência da Informaçãopt_BR
dc.publisher.initialsUFRJpt_BR
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::CIENCIA DA INFORMACAOpt_BR
dc.embargo.termsabertopt_BR
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