Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11422/16365
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Lacerda, Elisa Maria de Aquino | - |
dc.contributor.author | Albuquerque, Bruna de Souza | - |
dc.date.accessioned | 2022-03-07T19:23:24Z | - |
dc.date.available | 2023-12-21T03:01:55Z | - |
dc.date.issued | 2014-03-26 | - |
dc.identifier.citation | ALBUQUERQUE, Bruna de Souza. Avaliação da qualidade de dieta de gestantes adolescentes. 2014. 38 f. Monografia (Especialização) – Programa de Residência Multiprofissional em Saúde Perinatal, Maternidade Escola, Universidade Federal do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, 2014. | pt_BR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11422/16365 | - |
dc.description.abstract | Objectives: Assess the quality of the diet of pregnant adolescents assisted by the Nutrition team of a public hospital in the city of Rio de Janeiro, Brazil. Methods: This is a retrospective descriptive, cross-sectional study of medical records of 62 pregnant adolescents (between 10-19 years old), who underwent nutritional counseling at a Nutrition Clinic between the years 2012 and 2013. The evaluation of diet quality was performed by the method of Diet Quality Index (DQI), adapted by Malta (2010) for pregnant. Results: 58.1 % of the pregnant women (n = 36) had a diet needing improvement. The average of the Diet Quality Index was higher in adolescents pregnant between 15 and 19 years old, in those with higher gynecological age, higher education, who lived with a partner and in those who were not in the first pregnancy, although no significant differences were found between groups. The lowest scores were assigned to the groups of fruits, vegetables and dairy foods. Conclusions: Most pregnant adolescents had their diet classified as needing improvement. The food groups less consumed are sources of essential micronutrients for pregnancy. Thus it is extremely important to prioritize educational activities in the prenatal care, focusing at encouraging the consumption of food groups with greater rejection. | pt_BR |
dc.language | por | pt_BR |
dc.publisher | Universidade Federal do Rio de Janeiro | pt_BR |
dc.rights | Acesso Aberto | pt_BR |
dc.subject | Gravidez na adolescência | pt_BR |
dc.subject | Alimentos, dieta e nutrição | pt_BR |
dc.subject | Diet, food, and nutrition | pt_BR |
dc.subject | Pregnancy in adolescence | pt_BR |
dc.title | Avaliação da qualidade da dieta de gestantes adolescentes | pt_BR |
dc.type | Trabalho de conclusão de especialização | pt_BR |
dc.contributor.advisorLattes | http://lattes.cnpq.br/9787246541879216 | pt_BR |
dc.contributor.authorLattes | http://lattes.cnpq.br/1456722595401315 | pt_BR |
dc.contributor.advisorCo1 | Bessa, Tereza Cristina c.d Ambrosio | - |
dc.contributor.referee1 | Santos, Ana Paula Esteves dos | - |
dc.contributor.referee1Lattes | http://lattes.cnpq.br/0811801303654789 | pt_BR |
dc.contributor.referee2 | Santos, Marta Maria Antonieta dos | - |
dc.description.resumo | Objetivos: Avaliar a qualidade da dieta de gestantes adolescentes atendidas no Ambulatório de Nutrição de uma maternidade pública no município do Rio de Janeiro, Brasil. Métodos: Trata-se de um estudo descritivo transversal, retrospectivo realizado com prontuários de 62 gestantes adolescentes de 10 a 19 anos que realizaram acompanhamento nutricional no Ambulatório de Nutrição entre os anos de 2012 e 2013. A avaliação da qualidade da dieta foi realizada através do método de avaliação de consumo alimentar Índice de Qualidade da Dieta (IQD) adaptado por Malta (2010) para gestantes (IQD-G). Resultados: 58,1% das gestantes (n=36) apresentaram dieta precisando de melhorias. A média do Índice de Qualidade da Dieta foi superior nas gestantes adolescentes entre 15 e 19 anos, nas de maior idade ginecológica, com maior escolaridade, que viviam com companheiro e nas não primigestas, porém sem diferenças significativas entre os grupos. As pontuações mais baixas foram atribuídas aos grupos de frutas, hortaliças e leite e derivados. Conclusões: A maioria das gestantes adolescentes teve sua dieta classificada como dieta precisando de melhorias. Os grupos de alimentos menos consumidos são fontes de micronutrientes essenciais para a gestação. Dessa forma é de suma importância priorizar ações educativas no pré-natal, visando o incentivo do consumo dos grupos alimentares com maior rejeição. | pt_BR |
dc.publisher.country | Brasil | pt_BR |
dc.publisher.department | Maternidade Escola | pt_BR |
dc.publisher.program | Programa de Residência Multiprofissional em Saúde Perinatal | pt_BR |
dc.publisher.initials | UFRJ | pt_BR |
dc.subject.cnpq | CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAO | pt_BR |
dc.embargo.terms | aberto | pt_BR |
Appears in Collections: | Saúde Perinatal |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Bde SAlbuquerque.pdf | 462.32 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.